Vibe Økologi

Vibe Økologi er hovedleverandør af bær til restaurant NOMA, og leverer herudover bær til en række producenter af kvalitetsfærdigvarer. Herudover producerer vi Aronia Juice og Aronia puiver der både kan købes på Vibevadgaard (skriv til vibe@byrial.dk eller ring på 22 61 10 66), i helsekostbutikker og hos en del gårdbutikker.

vibe@byrial.dk

Aronia - Indianernes bær

Aronia stammer fra det nordlige Amerika, hvor de i århundrede har vokset vildt, og er blevet flittigt anvendt af Indianerne. Der er også her, at vi har hentet vores ”oprindelige” planter fra. Aronia vokser fint i Danmark, og den udmærker sig ved at være en meget sund plante idet den har stor modstandskraft overfor sygdomme og skadedyr. De blomstrer med flotte hvide blomster i maj og bærrene er modne i september-oktober. Det er helt afgørende for juicens og pulverets smag, at bærrene plukkes på det rigtige tidspunkt.

Aroniabær har et højt indhold af anthocyaniner anthocyaniner. Det er de stoffer, der giver bærrene den flotte farve. Af de bær der dyrkes i Danmark, er det aronia der har det højeste indhold af anthocyaniner. For at passe på de bioaktive stoffer der findes i aronia og for at gøre produktionen så klimavenlig som muligt, inddamper vi ikke saften til koncentrat: Juicen presses direkte fra bærret og ned i flasken. Du kan derfor opleve små stykker bær, der ligger i bunden af flasken. Vi filtrerer ikke med vulkansk aske da denne fjerner en stor del af de bioaktive stoffer, herunder anthocyaninerne. Vi anbefaler at du opbevarer aronia produkterne væk fra direkte sollys da UV-strålerne nedbryder anthocyaninerne.

Aronia pulver, økologisk
100g for DKK 82,-

Kun frysetørrede bær hvor frøene er sorteret fra - intet andet. Aronia-pulveret indgår i øjeblikket i et klinsik forsøg ved Regionshospitalet i Horsens hvor 100 mænd deltager for at undersøge om aronia har en positiv effekt på kolesteroltal, oxidativ stress samt mænds sædkvalitet. Aronia pulveret er lavet af de bær vi dyrker økologisk på Vibevadgaard.

Her dyrker vi, som de eneste i Danmark, en blanding af de vilde aronia arter, og den storfrugtede aronia. Den storfrugtede aronia er i virkeligheden ikke er en ”rigtig” aronia, fordi den er lavet ved at krydse den vilde A. melanocarpa med røn.

Aronia pulver købes hos Vibe Økologi ved at skrive til vibe@byrial.dk. (Vi forventer at have webshop igang fra efteråret)

Kontakt vibe@byrial.dk

Aronia Arbutifolia med røde bær

Et andet eksempel på en af vores krydsningerer er den vilde Aronia Arbutifolia med røde bær, som bl.a. indeholder stoffet vitexin der er interessandt udfra en sundhedsmæssig synsvinkel. Vitexin findes ikke i den storfrugtede aronia, som er den art alle andre lignende produkter og juice er lavet af. Vi har været i USA og indsamlet de vilde Aronia arter som vi over de sidste 8 år har forædlet gennem i alt 18.000 krydsninger til de planter vi bruger i vores i alt 15 ha store Aroniamarker.Vi har udviklet en metode hvor vi sorterer frøene fra inden vi findeler det frysetørrede bær. De fleste arter af rosenfamilien danne det giftige stof blåsyre i frøene udfra stoffet amygdalin. De sorter vi udvikler gennem vores krydsninger udvælges på grundlag af indholdet af anthocyaniner, der er de stoffer som giver de mørke bær farve. Vi analyserer alle prøver på HPLC i vores laboratorium hvor vi i øvrigt har udstyr til al kvalitetskontrol.

Aronia juice, økologisk, 750 ml. 69,- kroner.

Ren økologisk aronia-juice bestående af nænsomt pressede bær - intet andet.

Få en aroniabusk til din have

Vi er som noget nyt begyndt at lave både økologiske frø og planter af Aronia. Så det er nu muligt at få din helt egen økologiske Aronia busk i haven, så du både kan nyde de dejlige hvide blomster i foråret, de skønne bær i eftersommeren og det ildrøde løv i efteråret.

Markerne huser mange forskellige bærbuske, bl.a. Havtorn, Ellebladet Bærmispel, Immerbær, Stikkelsbær, Ribs, solbær og aronia som leveres til Noma i København. Derudover dyrkes der sammen-lagt 33 km. aronia i rækker.

Næste generation i Byrial

Linn, som er næste generation i Byrial slægten, er med til at høste bær på Vibevadgaard.

Billeder