Dyrkning af Aronia på Vibevadgaard

Dyrkningen af Byrials Aronia foregår på Vibevadgaard, der er vores økologiske gård i Lejre. Her dyrker vi 44 km Aronia rækker med de vores sorter af tre vilde Aronia arter og de storfrugtede Aronia. Vibevadgaard ligger smukt i Lejre Ådal på begge sider af Kornerup Å.

I de 16 år vi har dyrket Aronia i Lejre har Henrik Byrial (forsker, Phd)  forædlet  Aronia planterne med henblik på at få fremavlet de sundeste planter – både hvad angår plantens evne til at modstå insektangreb og svampesygdomme, men primært for at optimere indholdet af de sundhedsskabende stoffer i  Aronia bærret. Vi har gennemført 18.000 kontrollerede krydsninger og indsamlet vilde Aronia i nordamerika hvor Aronia stammer fra. I vores laboratorium, og i samarbejde med forskere på SDU, har vi  testet krydsningerne for indhold af polyphenoler – specielt anthocyaniner og udvalgt moderplanter udfra deres indhold af disse stoffer. Der har resulteret i de  fire sorter af Aronia som vi dyrker på Vibevadgaard:

Aronia arbutifolia var. Virinia – dette er den vilde oprindelige Aronia art med helt lysende røde frugter. Aronia

Aronia prunifolia var. Vikilia – dette er den vilde oprindelige Aronia med cyanfarvede bær

Aronia melanocarpa var. Swecia –  dette er den vilde oprindelige Aronia med helt mørke bær

X Sorbaronia mitchurinii var. Roar – den storfrugtede ”Aronia” der i virkeligheden er en krydsning mellem A. melanocarpa (den vilde Aronia) og en Røn. Den blev lavet i sidste århundrede på en planteskole. Det er denne hybrid der sælges i alle andre produkter med Aronia på markedet.

På Vibevadgaard dyrker vi Aronia i markerne uden at fræse eller harve jorden under planterne fra de er 3 år gamle. Dette giver en stor binding af CO2 i jorden og det er den mest miljøvenlige afgrøde man kan dyrke.  De første år planter vi vores små Aronia planter i en kløver-græsmark hvor vi først fræser baner planterne kan stå i. Enten lægger vi halm omkring planterne for at dæmpe ukrudtet – eller vi fingerweeder  planterne indtil de får lidt størrelse.

Derefter  klipper vi hvert år  græsset mellem planterne og lader græsset ligge som gødning. Aronia planterne bliver meget gamle. Der er planter som bærer frugt ca 40 år efter de er plantet og alt tyder på at de kan blive langt ældre.

I September høster vi Aronia bær til den ”ekstra kraftfulde” Aronia juice lige når niveauet af anthocyaniner i bærret er højest. Her er smagen ret markant og kraftig.

I oktober høster vi bærrene til vores originale juice i 750 mL flasken. Her er smagen afrundet og mildere mens indholdet af anthocyaniner og andre polyphenoler er lavere. Bærrene til vores ARO3:5 høstes delvis med hånden da de vilde er Aronia planter sværere at høste og ofte så små at høsteren ikke kan høste bærrene.

Indkøbskurv

Select a Pickup Point

Scroll to Top